blog_image

Bær sæson - De 7 lækreste bær som du bare må gå på jagt efter

Læsetid: cirka 6 minutter

Spis efter bær sæsonen, hvis du vil have de lækreste bær. At spise efter en bær sæson er en fremragende ting at gøre, og det kan helt klart anbefales.

Smagen på bærerne er selvfølgelig bedre, når det er inden for bær sæsonen, men det er ikke den eneste fordel. Der er langt flere mineraler og vitaminer i sæsonråvarerne, og prisen er desuden lavere, end hvad den normalt vil være. Hvad mere kan du ønske dig? Du kan både spare penge og tilføje sunde vitamine til din krop.

Som en lille krølle på halen, er du mere klimavenlig, hvis du spiser efter sæson. Råvarer, som ikke er i sæson, er oftest blevet dyrket i et drivhus eller blevet importeret med transport langvejsfra. Både drivhuseffekten og brandstof til transport er særdeles miljøbelastende. Byt råvarer som ikke er i sæson, ud med råvarer som er i sæson!

Hvad end du er voksen eller barn, er det et hit at gå på jagt efter bær, når årstiden rammer den danske sommer. Sommer er nemlig sæson for en hel række lækre, søde og syrlige bær.

Spørgsmålet er, hvilken måned du helt præcist kan gå på jagt efter bærerne. Du skal nødig gå på jagt for tidligt, men du skal i den grad heller ikke gå glip af lækre modne bær!

Her kan du finde månederne for:

Jordbærsæson

På billedet er der mange jordbær med en grøn stilk, som er bær i sæson

Vi kender alle det søde og saftige jordbær, som er en klassiker i mange af sommerens desserter. Jordbærret er helt klart det bær, som forbindes mest med smagen af sommer.

Det mest almindeligt dyrkede jordbær har siden det 18. århundrede været det såkaldte have-jordbær. Have-jordbærret er en krydsning mellem et jordbær fra Chile med store bær og et nordamerikansk jordbær med god smag.

Jordbær er i sæson fra juni til juli, så der er rig mulighed for at spise efter bær sæsonen. Derudover er jordbærret rig på C-vitaminer og kostfibre, som er med til at styrke immunforsvaret. Et styrket immunforsvar er godt for alle!

INFO: Navnet jordbær er muligvis kommet af, at bærrene sidder tættere på jorden end andre frugter på planter gør.

 

Hindbærsæson

På billedet er der mange hindbær, som kan dyrkes i haven. Hindbær kan plukkes i hindbærsæson.

Det smukke og sarte hindbær findes både vildt i naturen i Europa men også i Asien. Du kan også dyrke hindbær i haven, hvis du ønsker at gå på jagt i din egen have.

Smagen er aromatisk med en syrlig tone, og bærret findes i både røde, gule, sorte, orange og hvide udgaver.

Hvis du går på jagt efter et hindbær, finder du et bær fuld af fibre, antioxidanter, B-vitamin og C-vitamin. Desuden kan du ved at spise bærret få ellaginsyre, som kan stoppe udviklingen af kræftceller. Hindbær er i sæson fra juni til oktober.

 

Blåbær sæson

På billedet er der mange blåbær, som indeholder mange vitaminer.

Hvis du ønsker at spise bær efter sæson, og samtidig fodre din krop med en masse C-vitamin, antioxidanter og kostfibre, bør du gå på jagt efter blåbær.

Det lille blåsorte bær findes i to forskellige arter. Den amerikanske, med en vægt på op til 2 gram, og den europæiske med en vægt på op til 0,25 gram. Bærret er dækket af et vokslag med et sølvagtigt skær, som er med til at beskytte det.

Hvis du godt kan lide smagen af et sødt men besk bær, kan du gå på jagt i naturen. Blåbær vokser nemlig vildt i naturen. Blåbær er i sæson fra juli til september, så det er i denne periode, du skal gå på jagt.

 

Kirsebærsæson

På billedet er der mange kirsebær med en grøn stilk, og kirsebærsæsonen er fra juli til september.

Det populære kirsebær findes både som sød- og surkirsebær. Dem som du med garanti går på jagt efter om sommeren, er de søde kirsebær med et indhold på 10 % sukkerarter.

De sure kirsebær med et højt syreindhold kan med fordel bruges til grød, syltning og saft. Ligegyldigt hvilken art du vælger, får du et bær med højt indhold af C-vitaminer og antioxidanter.

Mulighederne er mange, for der findes cirka 1.200 dyrkede arter af kirsebær, og sæsonen for kirsebær er fra juli til september.

 

Solbær sæson

På billedet er der mange solbær med en brun stilk. Når disse bær er i sæson, er det fra juli til august.

Solbærret kan betegnes som det sorte ribs, da både størrelsen og formen minder om hinanden. De to bær er endda nært beslægtet, og er særligt velegnet til syltning, saft, te og solbærvin.

Solbærbusken stammer oprindeligt fra Nord- og Mellemamerika, hvor det er en vildtvoksende busk. I Danmark er busken mest vildvoksende i Østjylland og på øerne.

Den op til 2 meter høje solbærbusk er i dag almindelig at dyrke i egne haver. Smagen er kraftig aromatisk, og bærret er særligt rigt på C- og E-vitamin.

Hvis du vil på jagt efter solbær, kan du jagte bærret i dens sæson fra juli til august.

 

Ribs sæson

På billedet er der mange ribs med en grøn stilk, som er bær i sæson

Ribs er som nævnt nært beslægtet med solbærret, og både formen og størrelsen minder meget om solbær. Hvor solbærret har en kraftig aromatisk smag, har ribsene en syrlig og bitter smag.

Ribs er et vildvoksende bær, som er klare, røde og bløde og består af kerner og frugtkød.

Ribsene er mest velegnede til syltning og gele, da indholdet af pektin er højt. Ved opløsning af pektin dannes et netværk af pektinkæder holdt sammen af calciumioner og galakturonsyrernes syregrupper, som gør det muligt at stivne til gele.  

Ribs er i sæson fra juli til august.

 

Brombærsæson

På billedet er der mange brombær, som er modne og kommet i brombærsæson.

Hungrer du efter at fodre din krop med både E-vitamin, C-vitamin, K-vitamin og kostfibre? Så kan du med fordel gå på jagt efter brombær, som du selvfølgelig også bør spise efter dets bær sæson.

Bærret er en flerfoldssamfrugt, som består af mange små stenfrugter. Når bærret er modent og klar til at blive plukket, er farven blåsort, og bærret slipper desuden stilken nemt.

Du kan med fordel spise bærret lige efter plukning, da smagen på det tidspunkt er allerbedst. På den måde undgår du også, at bærrene bliver mast, da det er utrolig følsomt for stød. Brombær er i sæson fra august til oktober.

INFO: hvis spidsen af grenene, hvorpå brombærrene sidder, rammer jorden, slår grene rødder helt af sig selv.

 

Har du nu mere lyst til at spise efter sæson?

Blåbær, hindbær, jordbær, brombær, kirsebær, ribs og solbær er 7 bær, som i den grad er favoritter hos mange. Det er særligt sommerperioden, som kan betegnes som bær sæson.

Langt de fleste bær kan plukkes om sommeren, og du er sikkert også vild med at gå på jagt efter lækre modne bær. Det er ikke kun bær, som du med fordel kan spise efter sæson.

Der er mange andre råvarer, som er allerbedst i udvalgte sæsoner. Hver råvare hører til hver sin sæson. Det gælder bare om at nærstudere de forskellige sæsoner, så du får det bedst mulige udbytte.

LÆS OM GRØNTSAGER I SÆSON

 

No Record Found.
Add a Comment
Navn*
Email*
Vedhæft billede
Kommentar*
Indsæt verifikationskode
Altom-catering.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-catering.dk