blog_image

Druetyper i hvidvine - De mest kendte hvidvinsdruer

Læsetid: cirka 7 minutter

Der findes mange forskellige druetyper, som kan skabe en pragtfuld hvidvin. Det gælder bare om at holde tungen lige i munden, når du udsøger dig din favorit hvidvin.

Dit valg afhænger i stor grad af, om du er til den sødlige eller syrelig smag. Eller om du hælder mest til den tørre eller kraftfulde stilart. Mulighederne er mange. 


Her kan du læse mere om:


Riesling druen

På billedet er en grøn Riesling drue, som er en af verdens mest kendte druetyper inden for hvidvine.

Inden for druetyper er den såkaldte Riesling drue en meget populær drue. Den dyrkes verden over, men særligt Tyskland, Frankrig og Østrig er specialister.

Overordnet set er Tyskland den førende dyrker af Riesling druen, og den stammer endda fra den tyske by Rheingau. Efter Tyskland kommer byen Alsaca i Frankrig og flere byer i Østrig, som er kendt for at lave tør Riesling i verdensklasse. 

En Riseling drue skaber en fornem vin, som kan lagre i op til flere årtier. Druen trives bedst i et køligere klima, da den modnes hurtigt. Et varmere klima giver en mere fyldig vin, hvorimod et køligere klima giver en mere let vin. 

Riesling druen dufte enten af blomster eller krydderier. Smagen afhænger af druens alder. En ung Riesling drues smag præges af grønne æbler, citrus og hvide blomster. En ældre drues smag er præget af petroleum.

Derudover har tyskerne opdelt denne Riesling i kategorier, som fortæller noget om vinens sødme.

Hvis vinen er Trocken, er det en tør og ikke sød vin. Hvis vinen er halb-trocken, er den halvtør og lidt sød. Den sidste kategori er Lieblich, som er en sød vin.

Hvis du ønsker en god vin til maden, kan du med fordel vælge en Riesling. Vinen findes i flere for-skellige varianter, så der er garanti for at finde en Riesling til lige præcis din ret.

 

Chardonnay druen

På billedet er en grøn chardonnay drue, som er en meget populær druetype i verden.

Chardonnay druen slår Riesling druen på popularitet. Inden for druetyper er Chardonnay druen nemlig den mest populære drue i hele verden, fordi verdens mest kendte hvidvine Grand Cru’erne er lavet på druen. 

Druen dyrkes i hele verden, og den kan både dyrkes i varme og kølige klimaer. Smagen afhænger derfor af klimaet. Hvis druen er dyrket i et køligt klima, er smagen præget af citron og frisk mineralitet. I et varmere klima vil smagen være præget af ananas, banan, majs og vanilje. 

Der er lavet mange varianter af hvidvin på denne druetype. Stilen er enten en mineralsk, let vin med højt syreindhold eller en fed vin med lavt syreindhold og høj alkoholprocent.

Ift. vinens duft skelnes der mellem en blanding af æble, nødder, abrikos og marcipan. 

INFO: På et tidspunkt var Chardonnay druen så populær i hele verden, at folk bestilte et glas Char-donnay i stedet for at sige et glas hvidvin. Chardonnay var altså et andet ord for hvidvin. 

 

Pinot Grigio / Pinot Gris druen

På billedet er en grøn Pinot Grigio drue, som også kaldes en Pinot Gris drue. Den hænger i en busk.

Kært barn har mange navne. Denne druetype kaldes noget forskelligt afhængigt af hvilket land, den er dyrket i. I byen Alsace i Frankrig kaldes druen Pinot Gris, og i Norditalien kaldes druen Pinot Grigio. 

Ved at lave vin på denne drue opnås der en vin med en gullig farve og en duft, som skelner mellem æbler, appelsinskal og honning. 

Pinot Gris druen bør høstes sent, da den er bedst som ældre. Den sene høst giver vinen sødme og fylde.

Derimod er Pinot Grigio druen særligt god som ung, og den bør derfor drikkes 1 til 2 år efter høst. En vin lavet på denne drue har en syrelig smag med et strejf af eksotiske undertoner. 

 

Sauvignon Blanc druen

På billedet er druetypen Sauvignon Blanc, som hænger i en busk på en grøn vinmark.

En Sauvignon Blanc drue er en grøn druetype, som har fået kendetegnet ”sprød, elegant og frisk”. Druetypen er opkaldt efter de franske ord ”sauvage”, som betyder vild, og ”blanc” som betyder hvid. 

Den stammer fra Bordeaux i Frankrig, og det er særligt en populær dyrkning i Frankrig og New Zealand. I dag dyrkes den dog også i Chile, Australien, Sydafrika og Californien. 

Den generelle smag for en Sauignon Blanc drue er sprød, tør og forfriskende. Dog kan smagen variere mellem syrelig eller frugtig, alt efter om druen er dyrket i et varmt eller køligt klima.

Den grønne druetype har en frisk duft af hyldeblomst, stikkelsbær, græs og solbær. 

 

Gewürztraminer druen

På billedet hænger Gewürztraminer druen på en grøn vinmark i mange klaser.

En Gewürztraminer drue er en af de druetyper, som modner sent. Den dyrkes i den franske by Alsace, i Tyskland og i Østrig. Desuden har druen rødder fra det nordlige Italien i byen Sydtyrol. 

Druetypen kendes på sin meget parfumerede duft af roser, tropiske frugter, sort peber, kokos og kaprifolium. 

Generelt har druen en lav syre og en høj sødme, men druen kan lave hvidvin i forskellige varianter. Disse varianter er vine som enten er tørre, søde, kraftige eller milde.

Du har derfor rig mulighed for at finde en hvidvin lavet på Gewürztaminer druen, som passer lige præcis til din smag. 

 

Sémillon druen

På billedet er den grønne Sémillon drue, som hænger på en grøn med et grønt blad.

En Sémillon drue er en typisk fransk druetype.

Denne grønne drue stammer fra Frankrig, hvor det primære dyrkningsområde er Sauternes. Navnet har den fået efter St. Emilion, som er en kommune i Nouvelle-Aquitaine i det sydvestlige Frankrig.

I dag dyrkes druen udover i Frankrig også i Argentina, Australien, Californien, Sydafrika og New Zealand. Ved de rette dyrkningsforhold kan der med denne druetype skabes en fantastisk hvidvin, som har stor fylde og en dyb smag.

Smagen varierer dog alt efter om druen er ung eller ældre. Som ung har Sémillon druen en bitter smag af citrus, hvorimod den som ældre har en smag af hasselnød og honning.

Duften er præget af lemon, appelsin, ananas, abrikos, honning, mandel og hasselnød. 

Hvad end du er til smagen af citrus eller honning, har du her mulighed for at finde en god hvidvin. 

 

Grüner Veltliner druen

På billedet er en stor grøn vinmark, hvor der er dyrket Grüner Veltliner druer, som kan bruges til at lave hvidvin.

Denne grønne druetype er bedst kendt som Østrigs nationaldrue. Den dyrkes på intet mindre end 30 % af Østrigs vinmarker, hvor de allerbedste druer primært findes i byerne Kamptal, Kremstal og Wachau. 

Den generelle smag for en Grüner Veltliner drue er smagen af en klassisk grøn peber. De forskellige stilarter inden for denne hvidvin har dog hver deres smag.

Den unge drue er let og smagen er frisk, og den modnede drue er fyldig med en smag af tørrede frugter og honning. 

Denne druetypes duft er præget af selleri, grøn peber, citrus og honning. Derudover er der tale om en drue, som giver en aromatisk hvidvin med særdeles god kompleksitet.

Hvis du leder efter en hvidvin til maden, kan du med fordel vælge en hvidvin lavet på en Grüner Veltliner drue. 

 

Viognier druen

På billedet er 2 klaser af grønne Viognier druer, som hænger på en brun gren i en grøn busk.

En Viognier drue er en grøn druetype, som stammer fra Sydfrankrig. De primære dyrkningsområder i Frankrig er Rhône, Provence og Languedoc, og udenlandsk dyrkes druen i Australien og Californien. 

Det kræver en erfaren vindyrker til at dyrke denne druetype. Druen er en af de sværeste druer at dyrke, og smagsintensiteten svinger gevaldigt.

Hvis der formås at blive skabt en god vin på Viognier druen, har den en intens smag af fersken og abrikoser, og duften er præget af blomster. Denne unge hvidvin er fyldig og har lavt syreindhold. 

Viognier druetypen har placeret sig i toppen sammen med de to andre grønne druesorter Chardonnay og Sauvignon Blanc. Druen formår at placere sig højt på grund af dens friskhed, let sødme og krydrede og parfumerede aromaer. 

Hvis du skal servere fyldigt asiatisk og krydret mad, vil en hvidvin på Viognier druen passer perfekt til.

 

Marsanne druen

På billedet er mange vinbuske, hvor der hænger mange grønne Marsanne druer.

En Marsanne drue er en druetype, som er særdeles svær at dyrke. Druen skal høstes på det helt rigtige tidspunkt for at skabe en balance mellem syre og sukker. Hvis dette opnås, kan der skabes en pragtfuld hvidvin. 

Denne grønne druetype er en typisk sydfransk hvidvinsdrue, som primært dyrkes i det nordlige Rhône. Med tiden har dyrkningen dog også spredt sig til Australien og Californien. 

Druen er både populær som ung og som ældre. Den unge Marsanne drue har en frisk duft af blomster, og vinen ligger til den fyldige side. Smagen er præget af citrus og fersken.

Den ældre Marnsanne drue giver en tæt vin, som dufter af honning. Smagen er ligeledes præget af honning med et strejf af nødder. 

FIND EN VIN TIL MADEN HER

 

user
Hanne Larsen April 03, 2020 01:15 pm
Skønt blogindlæg! Det er jo altid godt at have styr på, hvad det lige er man serverer for sine gæster hehe.
user
Henrik Sørensen February 28, 2020 09:33 am
Og mig der elsker vin..... dette er en super lækker og uddybende artikel, som beskriver diverse druer godt. Fantastisk blogindlæg. kh. H
Add a Comment
Navn*
Email*
Vedhæft billede
Kommentar*
Indsæt verifikationskode
Altom-catering.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-catering.dk