blog_image

Druetyper i rødvine - De mest kendte rødvinsdruer

Læsetid: cirka 6 minutter

Der findes mange forskellige rødvine, som er lavet på forskellige druetyper. Nogle rødvine er endda lavet på flere forskellige druer, hvor der kan skabes en fremragende vin med en smag i balance.

En række druetyper er mere kendte end andre, men du kender helt sikkert nogle af dem. Du har måske en yndlingsvin, som er lavet på en af druerne.

Eller også har du hørt navnene; ”Merlot, Pinor Noir og Zinfandel” før. Disse er nemlig de mest kendte rødvinsdruer i verden, som med den rigtige vinmager giver de mest fantastiske og velsmagende rødvine. Det gælder både, hvis du er til kraftige og komplekse vine eller de lette og luftige.

Ligegyldigt hvad, så kan du blive meget klogere på druetyper i rødvine, hvis du læser med her. Du kan også finde en rødvin, som passer lige præcis til din smag.

Du kan læse om:

 

Barbera druen

Den mørkerøde Barbera drue stammer fra byen Piemento i det nordlige Italien, hvor den også er en af de mest kendte druetyper. I dag dyrkes den i hele Norditalien, Californien og Australien. 

En rødvin lavet på denne drue er særligt kendetegnet ved høj syre og en smag af både kirsebær og blommer. Druens stilart kan være let og luftig men også kraftig og kompleks. Det er særligt en rødvin lavet på en ung Barbera drue, som giver en let og luftig vin.

Der er derfor rig mulighed for at finde en rødvin lavet på denne drue, som passer lige præcis til din smag.

Grenache druen

En Grenache drue har mange forskellige synonymer, som afhænger af hvor i verden, den er dyrket. Hvis druetypen dyrkes i Frankrig, kaldes den Grenache, hvorimod den i Spanien kaldes Garnacha. 

Denne druetype stammer oprindeligt fra Spanien, hvor den særligt er dyrket i områderne Rioja og Navarra. Den dyrkes dog bedst i Frankrig i byerne Provence, Languedoc og det Sydlige Rhône. Med tiden er dyrkningen af druen også begyndt i Californien og Australien. 

Farven på en Grenache drue er blå, og dens duft er præget af ribs, kirsebær, blåbær og sveske. Generelt giver druetypen lyse vine med sødlige frugter, en smule urter og en høj alkoholprocent.

Hvis vinmageren er god, kan der blive lavet en fyldig vin med høj intensitet, god frugt og høj alkohol. 

Malbec druen

Malbec druen er en lilla druesort, som stammer fra det sydvestlige Frankrig. Her blev den kaldt for Côt. I dag er druetypen mere kendt i Argentina og Chile, og den endda Argentinas nationaldrue. 

Druen bruges primært til at lave rødvin, og den egner sig bedst i et varmt klima. Hvis dyrkningen foregår i et varmt klima, giver druen en mørk, blød og saftig rødvin med stor dybde.

Smagen er typisk præget af brombær og krydderier. 

Malbec druen har en lækker og frisk duft af frugter, hvor det særdeles er hindbær og jordbær, som er dominerende. 

Merlot druen

Hvis du er en rigtig vinentusiast, kender du helt sikkert rødvin lavet på Merlot druen. Druetypen stammer fra Bordeaux i Frankrig, hvor den endda er den mest plantede druesort. I dag er den en populær drue at dyrke på vinmarker i hele verden.

Merlot druen er en blå drue, som ændrer stil i takt med klimaet. Jo varmere klima den dyrkes i, jo mørkere og tungere blive vinen.

Druens smag og duft går hånd i hånd. Her er der nemlig tale om høj frugt, hvor særligt jordbær, blommer og hindbær spiller en stor rolle. I nogle tilfælde kan smagen dog godt være præget af trøffel. 

Nebbiolo druen

Kender du den verdensberømte rødvin Barolo? Her har du den fantastiske druesort, som rødvinen er lavet på. Nærmere sagt er Nebbiolo druen kongen af druer i Italien. Det er endda også Italien, som i store træk kan finde ud af at dyrke druen. Flere andre lande har forsøgt men uden held. 

Druetypen stammer oprindeligt fra Piemonte i det nordlige Italien, og det er også i dette område, hvor druen dyrkes mest. 

Druens findes i to forskellige stilarter - klassisk og moderne.

Ved frugtsmagen skelnes der mellem jordbær, slåen og kirsebær, og derudover præges smagen oftest af sveske og lakrids. Generelt giver druen vine med højt garvesyre- og syreindhold, og duften er en blanding af roser og tjære.

Negroamaro druen

Hvis du er til en rødvin med en bitter smag, kan du med fordel vælge en vin lavet på Negroamaro druen. Denne drue er kendt på sin næsten sorte farve og bitre finish. 

Denne druetype stammer fra Syditalien, hvor den er mest udbredt i Apulien og Salento. I dag dyrkes den dog også i Californien. Både Italien og Californien kan give druen det varme tørre klima, som den kræver.

En rødvin lavet på Negroamaro druen er en mørk vin, som er kraftig og rustik. Duften er dyb og frugtig, og smagen præges af mørke kirsebær, lakrids og en smule vanilje. 

Pinot Noir druen

Pinot Noir druen kendes også som Spätburgunder og Blauburgunder. Den er en af verdens ældste druesoter, og den er endda placeret som en af de bedste druetyper i verden i dag.

Det er en særdeles sårbar drue med en tynd skal, hvilket er med til at gøre den meget populær. 

Pinot Noir druen stammer oprindeligt fra en række områder i Frankrig, hvor den også dyrkes i dag. Med tiden er New Zealand og Californien også begyndt at dyrke den verdenskendte druesort.

Rødvine lavet på denne druetype laves i flere varianter. Disse varianter går fra smagen af skov-bund og svampe til en frugtig smag af violer, kirsebær, jordbær og andre røde bær.

Fælles for alle varianter er den fremragende kombination af frugt, alkohol, tannin og fylde. 

INFO: Der siges, at det Pinot Noir druen mangler i hårdhed, har den i elegance. Det er altså en meget elegant drue, som vi har med at gøre her. 

Zinfandel druen / Primitivo druen

Denne druetype kaldes Zinfandel i Amerika og Primitivo i Italien. Det er dog bevist, at druen er af en og samme druesort, ligegyldigt om den er dyrket det ene eller det andet sted.

Amerikanerne ser Zinfandel druen som deres nationaldrue, hvorimod italienerne holder fast i Primitivo druen.

Alle rødvine, som er lavet på denne druetype, er mørke og kraftige. Smagen er enten sød eller krydret. Den søde smag komme fra det søde i chokolade, svesker og nøder, hvorimod det krydrede kommer fra kanel, peber og allehånde.

Der er derfor stor chance for, at du kan finde en rødvin, som passer til lige præcis din smag. 

Når det kommer til duften, er der forskel mellem den amerikanske Zinfandel og den italienske Primitivo. Zinfandel druen giver en sød og lidt krydret duft, og duften af Primitivo druen nærmer sig mere duften af bær. 

Blev du klogere?

Nu har du læst en masse omkring druetyper i rødvine, og du er muligvis blevet en del klogere.

Næste gang du har gæster ovre til god mad og et glas rødvin, så kan du jo blære dig lidt med din nye viden. Du kan måske fortælle noget om den valgte rødvins druer, og hvor druetypen kommer fra. 
 

FIND EN VIN TIL MADEN HER

No Record Found.
Add a Comment
Navn*
Email*
Vedhæft billede
Kommentar*
Indsæt verifikationskode
Altom-catering.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-catering.dk