blog_image

Hvad er økologi? Få svar på dine spørgsmål her!

I denne blog kan du læse om økologi. Hvad er økologi, og hvorfor det er sundt at spise økologisk? Hvad gør at økologi er bedre for miljøet og hvordan bliver det dyrket? Hvordan er det bedre for dyrene?

Ordet økologi kan betyde mange ting. I denne blog er der fokus på at forklare om varer og den måde de laves på. Når det drejer sig om økologisk mad, så handler det om, hvordan det bliver dyrket. Det er typisk fødevarer, som er fri for antibiotika, pesticider, kunstig gødning, væksthormoner og genmodificerede produkter.

Tøj falder også ind under kategorien af økologiske varer. Det er, når produktion af hamp og bomuld gennem landbrug sker uden brug af kemikalier. Det er med til at forebygge skader på naturen og folk der benytter sig af dem.

 

Hvorfor økologi?

 

Det er bedst, at du vælger at spise økologisk og bruger økologiske varer. På den måde er du med til at hjælpe dig selv og hele planeten. Det er blevet mere og mere vigtigt for mennesker i dag at tænke over, hvad de spiser. Hvordan deres mad er dyrket, og hvor kommer de fra?

Økologi gavner ikke bare vores kroppe og sundhed, men også hele vores samfund, dyrs liv og naturen. Når du vælger at købe økologisk, er du med til at støtte økologisk landbrug. Din støtte gør, at der bliver lavet mere økologiske mad og flere produkter. I øvrigt er du med til at gør det billigere.

Der bliver også skabt flere jobs, som ikke udsætter dem, der arbejder med landbrug for pesticider. Det vil sige, at du er også med til at redde andre folks liv!

 

Er økologi sundere?

En stor grund til at økologi er sundere, er mindre brug af pesticider i dyrkningen af fødevarer. Pesticider er gift, der bliver brugt til at kontrollere planter. Spiser du meget af den slags mad, er det i længden usundt for kroppen. De er også med til at skabe hormonelle ubalancer, som øger stress, hovedpine og andre ting.

Det er dog svært at vurdere præcist, hvor farlige pesticider er. Da det af etiske årsager er mere svært at udføre research i lang tid på folk . Den eneste form for research er baseret på kortvarige tests. Videnskabsmænd kan dog se, at jordbær sprøjtet med kemikalier har ca. 20 slags pesticider i sig.

Langvarige studier har beviser på, at økologisk mad næsten er helt fri for pesticider. Mængden af pesticider kan variere mellem 0-7%. I en research blev mængden af pesticider i testpersonernes urin målt. Det viste sig, at de folk der spiste økologisk mad, havde væsentlig færre pesticider i kroppen.

Spiser du økologisk, får du også bedre næring i kroppen. En undersøgelse har bevist at økologisk mælk indeholder 50% mere omega-3. Økologiske afgrøder har også flere antioxidanter, som b.la. er med til at kæmpe imod kroniske sygdomme.

 

Er økologi bedre for miljøet?

Hvad er økologi, og er økologi bedre for miljøet? Det kan det helt klart være. Da markedet for økologisk mad stiger hvert år, bliver der også produceret flere økologiske varer. Der er dog delte meninger om, hvor sundt det er for miljøet at dyrke økologiske fødevare.

Argumenterne for at det er sundt er, at landsmænd kontrollerer den mængde af vand, der bliver brugt. Det gør, at der bliver spildt mindre vand. Der bliver også brugt mindre energi, da økologiske landsmænd sparer mere på det. De bruger også mere grøn energi som vind, vand og solenergi (som de selv laver gennem solceller).

Det er i dette tilfælde meget svært at gøre processen 100% organisk. Der bliver stadigvæk brugt emballager med plastik til indpakning og afsendelse af produkter. Dvs. at hvis du virkelig vil støtte planeten og miljøet, må du handle direkte fra en gård.

Indenfor den akademiske verden er der argumenter, der går imod fordelene ved økologisk landbrug. En undersøgelse fra Chalmers universitet viste, at drivhuse udgav 50% mere CO2 i forhold til almindeligt landbrug. Nogle akademikere mener at behovet for større arealer til at gro afgrøder, kan forhøje mængden af CO2 udslip.

Så om økologi er bedre for miljøet, må tiden vise.

 

Økologi og dyrevelfærd

Hvad er økologi og dyrevelfærd? I forhold til dyrevelfærd er der mange ting der skal kigges på.

Landmænd fokuserer på, at dyr har meget mere plads og lys. Det er med til at reducere stress og sygdomme, når de får mere frihed og plads. De skal også have lov til at spise græs, der ikke er sprøjtet med pesticider.

Dyrene bliver ikke sprøjtet med antibiotika, og bliver kun behandlet, når de bliver syge. Når mængden af antibiotika bliver mindre, vil dyrene være mindre resistente for det. Det gør, at de har nemmere ved at overleve og overkomme sygdomme.

En mere dyrevenlig måde at behandle dem på, er når de er fritgående. Der er en stor forskel mellem den økologiske og fritgående gård. På den fritgående gård har høns f.eks. 10 m2 hver, hvor på de økologiske gårde kun har 4 m2. Det er også bestem ved lov i EU, at de skal være udendørs i ca. 3 måneder om året, medmindre det bliver besværligt på grund af vejret. Når dyr har friheden til at være ude i naturen, er det bedre for deres helbred.

 

Hvad er forskellen på økologisk og konventionelt landbrug?

Hvad er økologi, og kender du om forskellen på økologisk og konventionelt landbrug?

Kort fortalt er konventionelt landbrug det mest normale i dag. Ved konventionelt landbrug bliver der brugt en hel masse kemikalier til at bekæmpe skadedyr. Det er derfor nemmere at producere masser af mad og øge profitten. Der bliver også brugt kunstig gødning, der gør at planter indeholder flere kemikalier i løbet af deres vækst.

Økologisk landbrug er noget unik, da metoderne er blevet brugt i flere tusinde år. Metoderne handler om, at der dyrkes flere forskellige typer afgrøder det samme sted på skift. Denne metode kalder man for vekselskift. Metoden er med til at skabe vækst i jorden. Det gør, at der er masser af næring på grund af konstant forplantning og brug af afgrøder. Landmænd bruger også naturlig gødning, som er bedre for jorden og planter, der vokser i den.

Det er ikke bevist med sikkerhed at økologiske produkter er bedre for helbredet eller planeten. Det er dog sikkert, at kemikalier hverken er sundt for dig eller dyr. Økologiske varer er stadig dyrere, og du skal derfor vurdere, hvor meget du vil og kan betale for økologi. Du burde i hvert fald nu vide, hvad økologi er, og hvad forskellen på de forskellige varer er.

No Record Found.
Add a Comment
Navn*
Email*
Vedhæft billede
Kommentar*
Indsæt verifikationskode
Altom-catering.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-catering.dk