blog_image

Hvad er ost? - Du kan lære alt om oste her!

Estimeret læsetid: 7 minutter

 

Mennesker i næsten alle lande i verden nyder ost i en eller anden form. Du glædede dig sikkert til din ostemad da du var barn, og smagen af fetaosten i din salat da du var på kur. Du er så vandt til at spise ost, tale om ost og se andre spise det. Har du så nogensinde stillet spørgsmålet ”hvad er ost”? Vi har i hvert fald svaret her.

 

I dag er ost fremstillet af pasteuriseret komælk. Fremstillingen af ost plejer typisk at starte med opvarmning af mælken til ca. 32°C. Derefter bliver der tilføjet osteløbe, som er et enzym der reagerer med proteinerne i mælken. Når man lægger mælken til at fermentere, bliver der stille og roligt dannet ost. Der bliver så tilsat salt til at give osten den saltede smag. For helbredsmæssige årsager vil osten ældes i minimum 60 dage. Det gør nemlig at de dårlige bakterier dør i løbet af processen. Nogle luksusoste kan få lov til at ælde sig i flere måneder eller år, før de er klar til brug.

 

Ost indeholder mættet fedt, som kan være usundt for kroppen. De forskellige oste i verden kan bestemt også være sunde. De indeholder sunde proteiner, vitamin A, vitamin B-12 og B-6 og zink. De probiotiske bakterier i osten er også sunde for maven. Ost indeholder fosfor som er med til at vedligeholde stærke tænder. Det er b.la. også med til at hjælpe kroppen med at producere DNA.

 

Ostens historie

 

ostens historie

 

Der er ikke et præcis årstal på, hvornår osten blev opfundet. En teori om ostens oprindelse er, at osten blev opfundet via langvarige transport af døde dyr. Da mennesker kiggede i organerne på dy-rene, fandt de ude af at mælken havde en mere fast form.  Det var der de begyndte så at eksperimentere med at fremstille det selv. Faktisk var fremstilling af ost en måde at vedligeholde mælk på, da de ikke havde kølere til opbevaring af mælk.

 

Der er en estimering af at osten blev opdaget for ca. 10000 år siden i Mellemøsten eller Asien. Dengang havde man får til produktion af mælk og kød. Osteløbe som er et enzym naturligt fundet i dyrenes maver. Det er med til at danne osten, som er en solid og skærbar version af mælk. Mælk blev transporteret i dyrenes maver, som de brugte som sække. Mælken blev blandet med osteløbeenzymet og dannede osten. Det var så det første gang mennesker begyndte med at tænke: ”hvad er ost?”.

 

Med tiden eksperimenterede mennesker mere med at lave ost. De endte så med at tilføje salt der gav den smagen af osten som vi kender i dag.

 

5 forskellige ostetyper

 

5 forskellige ostetyper

 

Her får du en liste på forskellige ostetyper, som er valgt på grund af deres unikke oprindelse, smag og brug af dem.

 

Mozzarellaost:

Mozzarellaosten er kendt for at blive brugt i salater, pizza, sandwichs og retter lavet af grøntsager. Denne ostetype har afstamning fra Italien og Bulgarien, og er fremstillet af komælk. Du kan finde mozzarellaosten stort set i alle supermarkeder i Danmark. Den er nemlig ikke svær at spotte på grund af dens runde form og hvide farve. Du kan også finde revet mozzarellaost som bliver brugt til pizza.

 

Cheddarost:

En af de mest brugte oste i verden er cheddarosten, og er ret populær blandt danskerne. Denne type ost stammer fra England og blev ca. opfundet i 1100-tallet. Cheddarosten er lavet af pasteuriseret komælk og bliver produceret i tonsvis. Osten bliver solgt i hele stykker men også i skiver. Man bruger cheddarost i næsten alt. Du kender den sikkert fra supermarkederne, hvor den bliver solgt i gullige/orange farvede skiver du putter i din burger.

 

Fetaost:

Den type ost som du måske kender mest til er fetaosten. Fetaosten stammer fra Grækenland og er fremstillet af fåre- og gedemælk. Ordet ”feta” betyder ”stykke”, hvilket er en forklaring på hvorfor producenterne giver osten den ternede form. Fetaosten indeholder færre kalorier end de andre ostetyper, og kan være lettere for maven at fordøje. Med fetaost kan du forvandle en kedelig sandwich til en fantastisk en. Du kan også gøre din salat eller pizza lidt mere interessant med osten.

 

Goudaosten:

Det var i 1200- tallet da hollænderne begyndte at lave Goudaosten i den sydlige del af Holland. Osten har en gullig farve og har en cremet smag. Goudaosten har været en stor del af den hollandske tradition. Opskriften blev givet videre fra mor til datter, da det var kvindens rolle at lave den. Det specielle ved goudaosten er, at den kan ældes op til 9 år. Den tid osten får lov til at ligge har en betydning for smagen. Da osten har det lettere ved at smelte, kan den bruges til mange forskellige retter. Den kan blandes med andre oste også.

 

Paneer osten:

Paneer osten kan du finde i mellemøstlige eller asiatiske grønthandlere. Osten har en lignende smag til mozzarellaost eller cheddarost, og er hvid i farven. Paneer osten har en saltet smag og bliver produceret i bløde eller hårde former. I Mellemøsten og Asien hvor osten har sin afstamning, bliver den typisk spist til morgenmad. Paneer smelter ikke, og derfor bliver brugt i retter som sandwichs og salater.

 

Sådan laver du din egen hjemmelavet ost

 

hjemmelavet ost

 

Nu du spørger ”hvad er ost?”, tænker du sikkert også på hvordan man laver det. Nu bliver det spændende, for her får du en lille guide til at lave din egen hjemmelavet ost:

 

Ingredienser:

  • 2 liter økologisk mælk
  • ½ kop æblecider eddike
  • Havsalt

 

Den vigtigste ingrediens til at lave din egen hjemmelavet ost er selvfølgelig mælken. Hvis du kan få mælken direkte fra en gård, er det selvfølgelig bedst, da den ikke er varmebehandlet, og har mere næring. Det næstbedste er at du køber økologisk sødmælk, da den indeholder mere fedt til at forme de osteklumper du vil lave. Osteklumperne bliver kaldt for ostemesse, som er isoleret fedt fra mælken. Du kan stadigvæk bruge letmælk, men så må du forvente at der bliver lavet mindre ost ud af det.

 

Fremgangsmåde:

 

  1. Nu er du klar til at komme i gang. Hæld 2 liter mælk i en gryde og kog den med over middel varme. Sørg for at du konstant rører rundt for at undgå at mælken bliver brændt. Når mælken begynder med at koge, sætter du varmen lavere ned, og hælder en halv kop æblecider eddike i gryden.
  2. Efter et stykke tid vil du kunne lægge mærke til, at der bliver dannet ostemasse, som er klumper af fedt og protein. Det kan være at der ikke bliver dannet ostemasse. I dette tilfælde kan du bare tilføje mere eddike indtil de bliver dannet. Ostemesserne bliver solide og gummiagtige jo længere de får lov til at koge, så her bestemmer du selv hvordan de skal være.
  3. Når du er klar, hæld det hele ned i en si for at separere ostemesserne. Rens dem derefter med vand og til sidste pres dem godt for at få alt vand ud af dem.
  4. Til sidste tilføjer du havsalt, eller den salt som du foretrækker for at give dem den saltede smag!
  5. Du kan tage klumperne ud og sætte dem i et stykke stof, og presse godt sammen i form af kugler. Sæt dem i køleskabet og kom tilbage efter en dags tid for at nyde din hjemmelavet ost!

 

Alternativer til ost

 

alternativer til ost

 

Er du veganer og søger lækre alternativer til ost? Du kan finde dem i mange supermarkeder i Danmark.

Vegansk ost bliver fremstillet af forskellige typer for plantebaseret mælk. Producenterne plejer at tilføje for eksempel smag af mozzarella og andre slags aromaer, for at give den smag der minder om den originale ost.

En af hovedingrediens til vegansk ost er kokosolie, og der bliver i de fleste ost også tilføjer salt, olivenekstrakt og vitamin B-12.

 

Har du overvejet en plantebaseret kost? Så læs med her i bloggen omkring vegetar vs. veganer.

 

Hvad er ost? Det tænker du ikke særlig meget over mere, da du nok har fået svaret på det nu.

No Record Found.
Add a Comment
Navn*
Email*
Vedhæft billede
Kommentar*
Indsæt verifikationskode
Altom-catering.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-catering.dk