blog_image

Takt og tone - 10 nemme råd til god bordskik [2019]

Læsetid: cirka 8 minutter

Ved du hvad takt og tone betyder? Er du også en smule i tvivl om, hvad god bordskik egentligt er for en størrelse? Ønsker du at mestrer bordskik, i sådan en grad, at selv Emma Gad ville blive stolt? 

Frygt ej – her vil du blive taget i hånden og guidet igennem de mange facetter af takt og tone ved bordet. I slutningen af denne artikel, vil du have tillært en række værdifulde værktøjer, som du vil kunne bruge under ethvert middagsselskab. 

Du kan læse om:

 

Hvad er takt og tone?

Den kvindelige forfatter Emma Gad, var formentlig en af de første, som implementerede en stålfast idé om takt og tone, med hendes mange toneangivende etikettebøger - deraf navnet "takt og tone". 

Denne artikel vil gå mest i dybden med takt og tone ved bordet, altså hvordan du udviser god bordskik og de sociale spilleregler som knyttes hertil. 

Uanset din alder, køn eller politiske overbevisning - er god bordskik vigtigt af to årsager.

Den første årsag, handler om at gøre vores medmennesker komfortable. Du har måske selv oplevet at være til et middagsselskab, hvor en gæst havde beskidte hænder, hostede udover maden eller smaskede så meget, at du var ved at blive vanvittig? 

Den anden årsag handler i højere grad om, at vi ikke skal gøre os selv til grin.

Hvis du har en fundemental forståelse for gode manerer, ved du også godt, at det ikke er passende, at begynde på sit måltid før værten – og derved risikere, at være halvvejs gennem hovedretten, inden værten siger ”Bon appétit!”.

 

Har du styr på bordetik? 

Du bør føle dig selvsikker, når du sætter dig til rette under et middagsselskab – uanset om det er en eksklusiv middag, med en gennemtænkt seks-retters menu eller din fjerne fætters beskedne 28-års fødselsdag.

God bordskik er formentligt noget dine forældre – i højere eller mindre grad – har lært dig under din opvækst. Selvom du er af den opfattelse, at du er verdensmester i takt og tone, er det nu alligevel vigtigt, at du har styr på alle de uskrevne regler!

Husk: Dine manerer ved bordet, siger en hel del om din karakter!   

Bordskik handler ikke om, at du skal være snobbet eller vise dig frem. Det handler i højere grad om respekt for dine medmennesker.

Udviser du en forståelse for god bordskik, er det samtidig et bevis for omverdenen om, at du har enestående sociale færdigheder. 

Du kan også tage din forståelse for bordskik med dig ud i erhvervslivet, hvor din forståelse for takt og tone ved bordet, med garanti vil imponere en kommende arbejdsgiver – selvfølgelig til dels afhængig af den konkrete branche og arbejdsgiver.

Du kan derfor sagtens komme ud for situationer, hvor din sans for bordskik, har direkte indflydelse på et fremtidigt job. For hvilken arbejdsgiver, vil ansætte en, som opfører sig som et barn, under en middag? 

Udover at gode manerer, helt generelt, er en fantastisk egenskab at mestrer – får det også dine medmennesker til at føle sig komfortable i din tilstedeværelse. Derfor vil samtalerne og underholdningen flyde lettere for dig, hvilket er 'hovedingredienserne' i et middagsselskab. 

 

Hvordan er reglerne for god bordskik?

Hvad er bordskik, i det hele taget? Bordskik er dine reaktioner og din opførsel ved middagsbordet.

De 10 regler som bliver præsenteret nedenfor, er brugbare i stort set alle middagssituationer! 

 

Husk værtsgaven

På billedet er en gave med brunt gavepapir og guld gavebånd. Gaven ligger på et hvidt bord med guld stjerner.

Du vil muligvis tænke, at det er i overkanten at medbringe en gave, under en uformel middag med svigerfamilien. En lille gave til værten, vil være den allerbedste måde at starte aftenen ud på, da det sender et signal til værten om at du har overskud, omsorg og klasse.  

Så husk en lille gave, det bliver altid værdsat!

 

Fjern mobilen

Et godt råd, du bør følge, er at slukke mobilen inden du træder ind i værtens hjem. Derudover, bør du i det hele taget ikke have den fremme under middagen.

Hvis du lægger telefonen på middagsbordet under spisningen, er der stor sandsynlighed for, at den indirekte tager din opmærksom, hvilket bliver opfattet som decideret uhøfligt.

Så gem nu mobilen væk, for en stund. 

 

Vent med at tage plads ved bordet

Endnu et godt råd du bør følge, er at vente med at sætte dig til rette, før værten har givet sin tilladelse. Det kan virke en anelse formelt, under en børnefødselsdag, men det giver med garanti er rigtig godt indtryk af dig som gæst.

Ellers kan du, med ro i sindet, sætte dig, hvis værten allerede har sat sig og derved givet grønt lys.  


Ret ryggen

Efter du har sat dig til rette ved bordet, bør du rette ryggen, og ikke hænge over maden. Det kan umiddelbart virke som et ret åbenlyst råd – men du bør ikke sidde, som du ville gøre det, en lørdag aften i sofaen. Kropsholdningen siger en hel del om din attitude, og vil blive bemærket! 

Du skal desuden ikke forvente, som en selvfølge, at sidde ved siden af din partner under middagen. Traditionelt set, var par altid blandede, så de sad ved forskellige mennesker. Ofte var det manden ved siden af kvinden, så man kunne skabe stimulerende samtaler og en spændene dynamik.

Så ret ryggen og hold snakken kørende med din sidemand! 

 

Bordopdækningen – vigtig at have styr på

På billedet er der en bordopdækning med to tallerkner og bestik. Pynten på bordet er hvide roser og lys.

Her er det vigtigt at du pudser brillerne, for der er mange der ikke har styr på opdækningen under middagen.

Hvis du som gæst kommer til middag, og får en dessert serveret for dig, skal der lægge en lille ske eller gaffel over tallerkenen på bordet. Derudover forventes det også, at der lægges en stor ske klar, hvis værten servere suppe for dig. 

Det er derudover god kutyme, at værten på forhånd har sørget for et vandglas til dig, helst fyldt, og et vinglas, helst tomt.

Hvis du får serveret både en for- og hovedret, bør du have to gafler på venstre side og to knive på højre side af tallerkenen. Herefter forventes det, at du bruger det yderste bestik til dit første måltid og arbejder dig indad – i takt med måltiderne. 

Ikke ligefrem raketvidenskab, vel?

 

Bestikket

Når du er færdig med at spise, forventes det, at du lægger kniven og gaflen samlet i en vinkel som svarer til kl. 20 minutter over 4 på armbåndsuret. Hvis du ikke er færdig med at spise, forventes det, at du lægger bestikket adskilt på tallerkenen.

Denne regel er simpel - men afgørende, hvis du vil give det rigtige indtryk af dine manerer ved bordet

 

Maden – under servering

De fleste uformelle middage følger ”familie-stilen” – hvilket betyder, at du som gæst kan forvente, at maden bliver serveret i skåle eller fade som sendes rundt. Under de mere formelle middage, forventes det i højere grad, at maden bliver serveret for dig på forhånd.

Så det er vigtigt, at værten har styr på selskabets format.

 

Maden – efter servering

På billedet er der mad, som er blevet serveret. Maden står på et brunt træbord, og der er mennesker, som spiser maden.

Når du skal til at række et fad videre rundt til arrangementet, er det vigtigt, at du ikke rækker fadet over andre gæster. Du bør i stedet række fadet videre fra venstre til højre. Det er i øvrigt vigtigt, at du aldrig bruger dit eget bestik til at tage maden fra fadet med, medmindre værten opfordrer til det.

Du bør desuden altid spørge efter krydderi, fremfor at række ud efter det, medmindre det er lige foran dig.

Det forventes også, at du er "rimelig" med de portionsstørrelser du tager. Hav altid in mente hvor mange deltagende der er under middagen. Alle gæsterne vil formentligt gerne smage lidt af alle retter, så undgå at overfylde din tallerken.

Du bør altid være åbensindet overfor den mad der bliver serveret, selv hvis du tror at du ikke kan lide maden, da værten, som oftest, har lagt en masse arbejde i tilberedningen. Tag blot en lille portion på tallerkenen – og smag på det. Det dør du ikke af!  

Hvis du har madallergier af nogen art, bør du informere værten inden middagen.

 

Maden – tid til at spise

Du bør først starte med at spise, når alle er blevet serveret. Det er direkte uhøfligt, hvis ikke du følger denne simple og åbenlyse regel.

Du bør desuden sørge for, ikke at lade dine albuer støtte på spisebordet – når du spiser dit måltid. Når måltidet er spist, og samtalen er i gang, er det ikke uhøfligt at have albuerne på spisebordet. 

En anden vigtig regel handler i høj grad om din spisehastighed. Det er nemlig afgørende, at du hverken spiser for hurtigt eller for langsomt. Det vigtigste under en middag er at samtalen flyder, så justér din spisehastighed efter værternes.

Når du tygger maden, bør din mund forblive lukket! Undgå for alt i verden, højlydte tyggelyde. Hvis du bliver stillet et spørgsmål, mens du har mad i munden, bør du tygge og sluge maden, før du taler.

Det er desuden uhøfligt at salte sin mad før at du har smagt på den. Du bør aldrig forvente at maden er på en bestemt måde, men altid smage først, og justere efterfølgende.

Du bør også tænke over, at du ikke stiller spørgsmål til andre gæster, som har mad i munden. Det kan skabe nogle akavede pauser, hvor gæsterne skal tygge om sig i 10-15 sekunder, før de får svaret på dit spørgsmål.

Skal du på toilettet under middagen, bør du ikke pointere dét, men derimod blot gøre opmærksom med ordene: ”undskyld mig et øjeblik – jeg er straks tilbage”. Undgå at pointér, at de fem øl du fik med gutterne tidligere i dag, lige skal en tur ud af systemet.

Du bør aldrig slikke dine fingre, tallerken eller gaffel efter måltidet – uanset hvor godt det smager!

Under måltidet, ses det ofte at folk flader deres mad ud med gaflen, så det er nemmere at spise. Undgå for alt i verden dette, da det sender et barnligt signal til resten af selskabet.

Du bør vente med at drikke af dit glas, før værterne har tilkendegivet et ”Skål” eller selv er begyndt at drikke.

Og undgå for alt i verden, at bede om mere alkohol. Vent altid på at blive serveret.  

 

Ros værten!

På billedet er et par klappende hænder, som roser en anden person.

Når maden er indtaget, er det som regel et passende tidspunkt at rose værten på. Komplimentér altid værten for et eller andet.

Det kunne være, du tænkte, at vinmenuen var overordentligt gennemtænkt eller at maden var en gastronomisk oplevelse af de helt store – kun fantasien sætter grænser, og værten vil sætte pris på lidt ros fra sine gæster.

Det er almen plig og dannelse - at du til hver en tid tilkendegiver værtens hårde arbejde! Hvis du nu glemmer noget, kan du altid vende tilbage til denne artikel, og blive opfrisket på takt og tone! 

FIND DIT CATERINGFIRMA NU

 

user
Gurlie hansen January 30, 2020 10:57 am
Super godt blogindlæg!! Helt klart noget jeg skal vise til min svigersøn, tøhø!
user
Alberte January 30, 2020 10:06 am
Fedt indlæg!
Add a Comment
Navn*
Email*
Vedhæft billede
Kommentar*
Indsæt verifikationskode
Altom-catering.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-catering.dk