Gode råd til festen

Gode råd til festen - sådan planlægger du effektivt 

Mangler du gode råd til festen? Uanset om du skal afholde et kæmpe bryllup eller et mindre arrangement for din virksomhed – betyder det alt, at slå benene væk under gæsterne. Herunder vil vi tage dig i hånden og guide dig igennem de mange facer, som skal til for at få stablet en vellykket fest på benene. Det er nemlig vigtigt, at du har styr på: 

  • Restaurationsformen
  • Strategisk planlægning
  • Alderen på dine gæster
  • Tidsberegningen
  • Menue

 

Læs med her og bliv guidet igennem de mange store beslutninger, og gode råd til festen. 

 

Servering af mad - Buffet, eller ej.

Når du afholder et arrangement med buffet, er det helt naturligt, at der kommer til at være kø langs bordene. Du må indstille dig på, at folk kommer til at vente i kø på madserveringen. En god tommelfingerregel er, at servere buffet til cocktail arrangementerne med åbne pladser. Á la carte vil være mere passende under de familieorienterede underholdningsaftener, hvor intimitet og nærvær er i højsædet. 

Bemærk: Buffeter kræver - som udgangspunkt - altid en større mængde mad end á la carte. Gæsterne har en tendens til at smage på lidt af alting, og det er derfor "dårlig smag" at løbe tør for noget i buffeten.

 

Planlægning af fest

Når du skal afholde en større fest, kan det tit være en god idé at få klarlægt de faktorer, som påvirker hvordan din fest udfolder sig. Det er nemlig helt afgørende, at du tegner dig et billede af festens format, før du afholder den. Det er nemlig væsentligt, at du stiller dig selv en række spørgsmål som en del af forberedelsen. Så går alting op i en højere enhed. 

Dette skal du være opmærksom på:

  • Hvor mange gæster inviterer du?
  • Hvilken type gæster inviterer du?
  • Hvor lang tid varer din begivenhed?
  • Hvor gamle er de voksne/børnene?
  • Hvad er ratioen mellem mænd og kvinder?
  • Hvordan ønsker du, at din mad bliver tilberedt?
  • Har du ønsker til forskellige kombinationer af retter?
  • Hvilken type arrangement afholder du, i det hele taget?
  • Er der kun voksne mennesker tilstede under arrangementet?

 

Hvor meget kød pr. person?

En god råd til festen - er at sætte dig ind dine gæsters alder. Som udgangspunkt, har folk forskellige spisevaner afhængig af deres alder. Er dine gæster yngre mennesker så forvent, at de spiser mindre, end den gennemsnitlige ældre gæst. Børn har en tendens til at nippe lidt til maden, hvilket du skal tage med i beregningen. Modsat, hvis din skare består af sportsmennesker i midt 20'erne, spiser de ofte også mere end gennemsnittet.

Det bedste råd i denne sammenhæng er ret ligetil. Udregn aldersgennemsnittet til din fest og justér mængden af mad. 

Tip: Hvis dine primære gæster er børn, så er et godt råd, at du bruger en 2:1 madratio. Dvs. 2 børn svarende til 1 voksen (kuvert). 

 

Planlæg fest efter tid 

Et utroligt vigtigt råd, når det kommer til afholdelsen af en god fest – er tidsplanlægning!

Hvis din fest varer under en time bør du overveje, om det er tids nok til, at servere et helt måltid. Hvis du har en tidsbegrænsning på festen, kan det være, at der kun er tid til aften-the, drinks eller fingerfood. Derudover er det vigtigt, at du lader dine gæster vide på forhånd, om de kan forvente et fuldt måltid eller en let servering.

Bemærk: Hvis du vælger buffet til din fest, bør du skrive dig bag øret, at dine gæster som regel er færdige med at spise efter en time. Går du med á la carte, kan du forvente, at en samlet servering tager mellem 1,5 til 2 timer at gennemføre. 

 

Har du lavet en god menu? 

Når det kommer til menuen, er det vigtigt, at værten har styr på, og nøje planlagt, hvordan den er skruet sammen. Det er altså vigtigt, at du er bevidst om de klare fejl, der ofte bliver begået under arrangementer med maden i centrum.

Dette skal du være opmærksom på:

Strukturer menuen ud fra dine gæsters profil:

  • Overvej hvilken socialklasse dine gæster tilhører
  • Overvej hvor i landet dine gæster kommer fra
  • Overvej om profilen er arbejde eller privat

Sørg for at der er forskellige menuvalg:

  • Tilbyd mindst to forskellige hovedretter (tre er tit bedre)
  • Tilbyd to forskellige desserter (en kalorietæt og en sund)
  • Tilbyd mindst tre forskellige dressinger til salat-menuerne
  • Tilbyd altid de udvalgte krydderier ved siden af maden

Tag hensyn til gæster som har særlige behov:

  • Vis hensyn til madallergier
  • Vis hensyn til religiøse forhold
  • Vis hensyn til vegetarer og lign.

Tilføj sæsonbaserede råvarer til menuen:

  • Vælg altid råvarer ud fra deres respektive sæson
  • Vælg regionalt dyrket mad som kendetegner området

FIND DIT CATERINGFIRMA NU

Altom-catering.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-catering.dk