Mangler du en krydderi liste? Hvis du er en af dem, der flittigt bruger krydderier og urter i madlavningen – er du ikke helt ved siden af. At bruge en række sunde og lækre krydderier i madlavningen mindsker trangen til at bruge en overflod af salt, forstærker smagsoplevelsen, og giver dybde og nuance til en masse lækre retter.

Fra allehånde til safran – bliv klogere på 22 forskellige krydderier og urter, hvordan du bedst bruger dem i madlavningen, og hvilke gode egenskaber der kendetegner dem.

Hvilke krydderier er sundest og bedst? 

Nedenfor vil du blive præsenteret for en udførlige liste over alle de sundeste og mest smagfulde krydderier du kan bruge som supplement i madlavningen. Derudover vil du også blive klar over de sundhedsmæssige fordele, som forbindes med hvert enkelt krydderi.

  • Hvad er allehånde?
  • Hvad er basilikum?
  • Hvad er cayennepeber?
  • Hvad er dild?
  • Hvad er estragon?
  • Hvad er gurkemeje?
  • Hvad er hvidløg?
  • Hvad er ingefær?
  • Hvad er muskatnød?
  • Hvad er mynte?
  • Hvad er kanel?
  • Hvad er kardemomme?
  • Hvad er koriander?
  • Hvad er nelliker?
  • Hvad er oregano?
  • Hvad er spidskommen?
  • Hvad er timian?
  • Hvad er persille?
  • Hvad er purløg?
  • Hvad er rosmarin?
  • Hvad er salvie?
  • Hvad er safran?

Hvad er allehånde?

Allehånde er nok den sjoveste krydderi på denne krydderi liste. Allehånde er et krydderi fra centralamerika, som deler nogen af de samme smags- og duftnuancer med kanel, nellike, muskatnød og ingefær. Du kan bruge krydderiet i mange af julens traditionsrige retter, og dens nuancer egner sig særligt godt i desserter og grøntsagssupper. Du kan desuden bruge krydderiet som hovedingrediens i en mulled cider (glögg lavet på cider). 

 De 4 bedste egenskaber:

  • Smertelindrende
  • God til de fleste juleretter
  • Godt alternativ til nelliker
  • Anti-inflammatoriske egenskaber

Hvad er basilikum?

Tilføjer du basilikum til din mad kan du forvente en krydret og peberagtig smag, derudover udstråler urten en lækker og jordet aroma. Basilikum er en af de mest anvendte urter i køkkener verden rundt, og du kender med garanti urten som en vigtig ingrediens i pesto. Derudover matcher basilikum en lang række retter med kød, grøntsager og supper.

De 4 bedste egenskaber:

  • Modvirker dårlig ånde
  • Modvirker luft i maven
  • Modvirker søvnløshed
  • Forstærker nervesystemet

Hvad er cayennepeber?

Tilføjer du cayennepeberen til madlavningen, kan du forvente en paprikalignende smag, dog meget stærkere og mere brændende. Dette krydderi kommer oprindeligt fra chili peberen, og vil med garanti tilføje et kraftigt og vedholdende pust til en lang række retter. Du bør især tilføje det orange pulver i retter med fjerkræ og kød. 

De 4 bedste egenskaber:

  • Kilde til vægttab
  • Forbedre fordøjelsen
  • Forbedre hudproblemer
  • Forbedre blodcirkulationen

Hvad er dild?

Dild har en frisk, mild og varm smag – som gør sig godt i mange retter. Dildens fjedrende grønne blade bruges ofte i supper, gryderetter og til bejdsning. Du kender højst sandsynligt også dilden som en ingrediens i dip. 

De 4 bedste egenskaber:

  • Fordøjelsesfremmende
  • Bekæmper bakterier
  • Appetitstimulerende
  • Svedhæmmende

Hvad er estragon?

Denne plante har en meget karakteristisk smag, der minder om anis eller lakrids. Estragonbladende er aldeles spiselige, og krydses ofte med fjerkræ, skaldyr, frugt og saucer.

De 4 bedste egenskaber:

  • Rig på jern og antioxidanter
  • Fremmer et stabilt blodsukker
  • Anti-inflammatoriske egenskaber
  • God mod tandpine og infektioner

Hvad er gurkemeje?

Gurkemeje er et krydderi, som kendes for sit prangende orange-gullige ydre og sin neutrale og let bitre smag. Krydderiet er mest kendt for sin varme og bitre smag i karryretter. Du kan desuden sagtens tilføje krydderiet i en omgang røræg, risretter, ristede grøntsager og supper. Du kan sågar bruge krydderiet i en smoothie – for at give den et friskt og spicy pust.

De 4 bedste egenskaber:

  • Meget stærk antioxidant
  • Forbedre hjernefunktionen
  • Anti-inflammatoriske egenskaber
  • Nedsat risiko for hjertesygdomme

Hvad er hvidløg?

Hvidløg er nok min yndlings krydderi på denne krydderi liste. Hvidløget er et oplagt valg i de fleste retter, grundet dens meget fede og intense smag. Hvidløgets skarpe og fede smag er et helt unikt kendetegn, hvilket gør den til et fantastisk supplement ovenpå en steg eller i den hjemmerørte tzatziki. 

De 4 bedste egenskaber:

  • Ufatteligt nærende
  • Sænker blodtrykket
  • God mod forkølelse
  • Forbedret kolesteroltal

Hvad er ingefær?

Ingefærroden på ingefærplanten spises ofte frisk, tør og i olie eller pulverform. Ingefæren har en meget karakteristisk skarp og krydret smag, som komplimenterer det kinesiske køkken rigtig godt. Derudover har den en række sundhedsmæssige egenskaber, som du ikke bør fornægte. Planten er ofte brugt til at rense ganen med eller som et supplement i urteteen.

De 4 bedste egenskaber:

  • Kan sænke blodsukkeret
  • Kan forhindrer Alzheimers
  • Kan bekæmpe morgenkvalme
  • Anti-inflammatoriske egenskaber

Hvad er muskatnød?

Muskatnød er et sødmefyldt krydderi med en rund og mild smag. Du finder ofte – men ikke nødvendigvis – muskatnød i de samme retter som kanelen. Du kan derfor sagtens anvende denne i de mere krydrede retter. Muskatnød, i revet form, egner sig desuden rigtig godt i osteretter, grønsagsretter eller på lammestegen. 

De 4 bedste egenskaber:

  • Øger koncentrationsevnen
  • Smertelindrende egenskaber
  • God mod menstruationskramper
  • Anti-inflammatoriske egenskaber

Hvad er mynte?

Denne forfriskende urt skal ikke gå i glemmebogen. Ofte kendes mynten som en smagsnuance i mint-tyggegummi, men dens kraftige og sødlige smag egner sig rigtig godt i madlavningen, hvor den giver et friskt og skarpt pust til maden. Derudover, har den en lang række sundhedsmæssige egenskaber, du bør omfavne.

De 4 bedste egenskaber:

  • Rig på A og C vitamin
  • Forbedrer blodomløbet
  • Rig på omega 3 fedtsyrer
  • Hjælper fordøjelsessystemet

Hvad er kanel?

Kanels smagsnuancer beskrives bedst som træagtig og sød. Krydderiet er bedst egnet til en lang række desserter og morgenmadsretter. Dog kan du også sagtens bruge kanel i supper og braiserede retter. Dette ikoniske krydderi egner sig desuden rigtig godt i juletiden ovenpå risengrøden.  

De 4 bedste egenskaber:

  • Modvirker diabetes
  • Forhindrer Alzheimers
  • Forbedre din koncentration
  • Sprængfyldt med antioxidanter

Hvad er kardemomme?

Kardemomme er et krydderi som bedst kan beskrives som stærkt og bidende, med små toner af citron og mint. Hvis du ønsker den allerfriskeste smag, bør du købe kardemommen i dens hele form (kapsler), for at vedligeholde de naturlige olier.

De 4 bedste egenskaber:

  • Forbedrer appetitten
  • Rig på antioxidanter
  • Forbedrer fordøjelsen
  • Forbedret nyre sundhed

Hvad er koriander?

Enten så hader eller elsker du krydderiet, da fremadgående forskning peger på, at dine gener dikterer de smagsnuancer du oplever ved korianderen. Nogen oplever en smag af suppe, hvorimod andre, nærmere ville beskrive korianderens smagsnuancer som persille-lignende, med et pift citronskal. De delikate blade, egner sig bedst i rå facon, og bør tilføjes til sidst i madlavningen. Koriander er bedst i  mexicanske retter, fisk, supper eller salater.

De 4 bedste egenskaber:

  • Bekæmper kolesterol
  • Modvirker dårlig ånde
  • Hjælper mod influenza
  • Antibiotiske egenskaber

Hvad er nellikker?

Med nelliken får du en aromatisk smag i en bred række retter. Den forstærker smagen i kød, karryretter, marinader samt æbler og pærer. Krydderiet er mest kendt for dets anvendelighed i græskartærte. 

De 4 bedste egenskaber:

  • Hjælper mod forkølelse
  • Positiv effekt på urenheder
  • Kan bruges mod skimmelsvamp
  • Kan bruges i duftposer i tøjskabet

Hvad er oregano?

Oregano har en delikat sød og let krydret smag. Du kender højst sandsynligt oregano-krydderiet som topping på pizzaen. Mange ved dog ikke, at oregano egner sig rigtig godt i saucer, dressinger, salater og på fjerkræ. Krydderiet forstærker smagen i maden og giver et frisk pust i mange retter.

De 4 bedste egenskaber:

  • Gennemtrængende smag
  • Anti-bakterielle egenskaber
  • Anti-inflammatoriske egenskaber
  • Modvirker tungsind og depression

Hvad er spidskommen?

Spidskommen har en sødlig duft men en let bitter smag. Spidskommen er en blomstrende plante, hvor frøerne bruges i køkkenet. Krydderiet smag kan også beskrives som en anelse nøddeagtig, og gør sig godt i retter med karry. 

De 4 bedste egenskaber:

  • Fremmer vægttab
  • Gavner fordøjelsen
  • Hjælper mod hæmorider
  • Kan beskytte mod diabetes

Hvad er timian?

Timian bruges i både dens tørre og friske form, og byder ind med en subtil men samtidig smagfuld nuance til en lang række retter. Du kan f.eks. anvende planten i supper eller stuvninger, for at tilfører en mere aromatisk og krydret smag. 

De 4 bedste egenskaber:

  • Kan lindre ledsmerter
  • Sund og velsmagende
  • Modvirker hovedpine
  • Høj antiseptisk virkning

Hvad er persille?

Hakket, frisk eller tørret persille tilfører en frisk og forårsagtig smagsnuance til en lækker gryderet eller suppe. Urten er ufattelig alsidig, og gør det også rigtig godt, i en hjemmerørt dip. 

De 4 bedste egenskaber:

  • God blodfortynder
  • Fremmer seksuel lyst
  • God for knoglesundhed
  • Bekæmper nyreinfektioner

Hvad er purløg?

Purløg dufter og smager som det klassiske løg, dog i en lidt mildere version. Da purløget er i familie med hvidløget, skalotteløget, porre og skalotteløget, bliver urten ofte forvekslet med førnævnte. Purløget adskiller sig dog ud fra dens ekstremt slanke og nærmest ‘hellige’ stilk. Du kan anvende urten som et supplement i en frisk grøn salat, en cremet kartoffelsalat eller på en bagt kartoffel. Du skal ikke frygte at bruge urten i smør, eddiker eller sovser for en ekstra dybde i smagsnuancerne. 

De 4 bedste egenskaber:

  • Kilde til forøget energi
  • Kilde til strålende hud
  • Forbedrer blodcirkulationen
  • Anti-inflammatoriske egenskaber

Hvad er rosmarin?

Rosmarin har en stærk fyrresmag, som gør sig rigtig godt i de lidt tungere fødevarer såsom kød, æg og kartofler.

De 4 bedste egenskaber:

  • Rig på antioxidanter
  • Fremmer kognitive funktioner
  • Fremmer blodtilførslen til hjernen
  • Hjælper mod husstøvmider og astma

Hvad er salvie?

Rosmarin har en let bitter, krydret og kraftig smag. Rosmarin bliver ofte betragtet som rosmarins ”bror” – og du finder her en træagtig plante, som ses på dens grågrønne blade. Bladende fra planten komplimentere retter med fisk og svin rigtig godt. Samtidig gør den sig aldeles godt i grøntsager og saucer. Den tager den lidt “tunge” fornemmelse ud af fed mad, og egner sig derfor rigtig godt til dette formål.

De 4 bedste egenskaber:

  • Forbedrer hukommelsen
  • God mod ondt i halsen
  • Lindrer generne ved overgangsalderen
  • Hjælper mod husstøvmider og astma

Hvad er safran?

De fleste som bruger safran i deres madlavning, vil ofte beskrive det som en anelse ”hø-agtigt” og sødt. Krydderiet kendetegnes særligt ved dets pulserende gul-orange look, som er kendt i alverdens køkkener. Derudover, er safran kendt som verdens dyreste krydderi (‘det røde guld’), så der er sandsynlighed for, at den ikke står på køkkenhylden derhjemme. Du kan f.eks. anvende safran i paella med chorizo og blæksprutte eller som supplement i en sød dessert. 

De 4 bedste egenskaber:

  • God mod astma
  • God mod søvnproblemer
  • Har en utrolig smuk farve
  • Har antidepressive egenskaber

Du er nu blevet præsenteret for den fuldendte krydderi liste – og bør have et bedre overblik over de bedste og mest lækre krydderier du kan tilføje til madlavningen. Husk på – kun din fantasi sætter grænser for hvad du kan bruge smagsnuancerne til! Hvis du er i tvivl, kan du altid vende tilbage til denne krydderi liste.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *